4-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_

10-те најдобри фотографии во светот за 2015-та според натпреварот на „Сони“

Од • February 27, 2015 • ОпштоКоментари1161

Светската фотографска организација ја објави својата листа на „Сони светските награди за фотографија“ за 2015. Рекорден број од 173.444 фотографии се пријавени од професионални и аматерски фотографи од 171 држава за изминатава година. Победниците ќе бидат објавени на 23.04.2015, а дотогаш проследете ја скратената листа од трите категории – професионална, отворена и младинска категорија.

1. „Во Тундрите“ – Симон Морис – Луѓе, отворена категорија1-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_

 

2. „Пот и крв“ – Марчин Клоце – Спорт, професионална категорија

2-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_

 

3. „Изобилство“ – Кристина Капушински Џонсон – Насмевка, отворена категорија

3-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_ (1)

4. „Приказната за жабите“ – Харфиан Херди – Природа и животински свет, отворена категорија

4-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_

 

5. „Стариот Пастир“ – Саид Барикани – Луѓе, отворена категорија

5-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_

 

6. „Молитва“ – Мухамед Беркати – Уметност и култура, отворена категорија

6-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_

 

7. „Подводна грациозност“ – Џонатан Јип Чин Тонг, професионална категорија

7-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_

 

8. „Сини полиња“ – Симон Батерворд – Пејзаж, професионална категорија

8-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_

 

9. „Прв поглед“ – Брент Стиртон – Современи проблеми, професионална категорија

9-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_

Западен Бенгал, Индија, 21 октомври 2013 година: Слепите девојчиња Соња (12) и Анита Синг (5) се родени со вродена катаракта и слепило во сиромашна фамилија. Тие секаде биле придружувани од нивните родители. Операцијата да се излечи нивното слепило е едноставна и трае 15 минути, но нивното семејство финансиски не можело да ја поткрепи. Донаторите собрале пари за нивната операција, па така оваа фотографија е есеј кој раскажува приказна за животот пред, за време на операцијата и по неа. Ова е моментот кога се радуваат на светлината

 

10. „Обезглавена“ – Адриан Јажзак – Уметност и култура, отворена категорија

10-18-te-finalisti-od-Svetskite-Fotografski-Nagradi-so-fotografii-koi-kje-ve-naezhat-kafepauza.mk_

 

 

Pin It

Коментарите се исклучени

wordpress