urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-10

Урбана куќа полна со дрвја и природа

Од • March 13, 2015 • ДизајнКоментари2679

Лучијано Пиа е архитект од Италија, кој има убава визија за тоа како луѓето и природата можат да живеат заедно, дури и во еден сосема урбан пејзаж. 25 Верде е станбен комплекс кој е дело на Лучијано, а се наоѓа во Торино, Италија. Објектот е на 5 ката и претставува мешавина на бујна шума и челични носачи, што овозможува урбаните жители да се чувствуваат како тие да живеат во урбана куќа на дрво.
Секој чекор во дизајнот на зградата е испланиран со природна интеграција на умот. Рибниците во дворот им служат на жителите како освежувачко место за одмор во текот на летото, а 150те  листопадни дрвја, кои ги губат своите лисја во зима, и овозможуваат на светлината да се филтрира во зградата за време на темните месеци. Зградата помага да се задржи воздухот почист и ги изолира жителите од урбаните звуци и мириси кои ги опкружуват…

 

urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-3 (1)

urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-17 urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-16 urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-10 urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-8 urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-14 urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-12 urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-2 urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-21 urban-treehouse-green-architecture-25-verde-luciano-pia-turin-italy-1

Pin It

Коментарите се исклучени

wordpress