blind-painter-john-bramblitt-10

Слеп сликар изработува неверојатни слики

Од • March 23, 2015 • ОпштоКоментари3816

John Bramblitt во 2001 го изгубил својот вид поради епилепсија и оттогаш слика со помош на допир.Тој всушност е “функционално слеп”, што значи дека неговите очи само можат да  прават разлика помеѓу сончевата светлина и темнина. И покрај ова, тој разви нов начин да се наслика – со користење на текстура на бои кои ги чувствува со допир по својот пат врз платното. “Во суштина она што го правам е замена за она што очите не би го направиле за слеп уметник со чувство за допир”, пишува тој на својот веб-сајт. “Испакнатите линии му помагаат да го најде своето место на платното”.
Тој, исто така, има едно интересно решение за боја; “При мешањето на бои јас користам рецепти. Со други зборови, ќе измерам од различни делови на секоја боја што ми треба за да се произведе вистинската нијанса. Ова не е толку различно како користењето на рецепт при правење на торта. ”

Како и да е, овој талент е неверојатен и заслужува вистинско признание…

 

blind-painter-john-bramblitt-10 blind-painter-john-bramblitt-2 blind-painter-john-bramblitt-12 blind-painter-john-bramblitt-16 blind-painter-john-bramblitt-11 blind-painter-john-bramblitt-1 blind-painter-john-bramblitt-8

Pin It

Коментарите се исклучени

wordpress